Planera en lättskött trädgård

Det är roligt att påta i trädgården, men samtidigt kan det ta mycket tid. Här kommer tipsen för att få en fin, men lättskött trädgård. Ett ställe att njuta av en kopp kaffe, utan att behöva arbeta för mycket.

Planera

Det första du behöver göra för att få en lättskött trädgård, är att tänka igenom din trädgård. Det lättaste sättet är att ta papper och penna, och rita upp olika trädgårdsideér. Du hittar många inspirerande bilder både på nätet och i trädgårdsmagasin. Om du har en gammal tomt bör du försöka bevara så mycket som möjligt av den, samtidigt är det viktigt att skapa en trädgård som inte ger stress, utan inspiration. Ett tips för att skapa en mer lättskött trädgård är att anlita en markanläggare som Abima.se för markanläggning. Då får du en fin garageuppfart eller en bra markyta under altanen eller växthuset. En bra trädgård har alltid en bra grund, och det gäller också markarbetet.

Uteplatsen

En bra uteplats fungerar både under den varmaste sommaren och under kylslagna höstkvällar. Om du vill ha en lättskött trädgård är det klokt att satsa på en altan, istället för en berså eller liknande uteplats på tomten. En berså är förvisso väldigt mysig och ger din trädgård en särskild charm, men kräver samtidigt mycket mer jobb. Buskarna eller träden behöver klippas, fikaplatsen i bersån behöver stenläggas och det kommer sedan vara svårt att klippa gräset inne i själva bersån. En altan som sitter ihop med huset, är det absolut enklaste och den mest lättskötta uteplatsen. Du bör satsa på bra markarbete för att slippa att gräset börjar växa upp genom altangolvet. Tänk också på hur solen ligger an under olika tider på dygnet, för att hitta den perfekta husväggen för din uteplats.

Växter

Det finns många växter, både träd, buskar och blommor, som är lättskötta. Om du ska plantera buskar och träd bör du se till att skapa nog mycket utrymme mellan växterna för att det ska vara lätt att klippa med gräsklipparen. Om du har en äldre trädgård med många träd, är det enklast att bara försöka behålla så mycket som möjligt, men att ta bort risiga vinbärs- och hallonbuskar.

Om du inte tycker om att behöva rensa ogräs, kan du bygga en extra stor altan och ha buskar och blommor i krukor. Det ger å ena sidan mycket grönska och ett intryck av mycket blommor, samtidigt som du inte kommer att behöva rensa lika mycket. Det är lättare att rensa en kruka eller blomsterlåda, än att behöva ligga på alla fyra i en rabatt. Du kan också ställa ut stora krukor med blomarrangemang i hela din trädgård. Ett enkelt sätt att slippa rensa och på samma gång ha mycket liv i trädgården.

Related Posts

_

mts_newsonline