Att tänka på i ett växthus

Ett växthus erbjuder en hel rad nya möjligheter när det gäller odling i trädgården. Plötsligt kan man odla plantor som normalt inte tål det svenska klimatet, och man kommer sannolikt att få större utdelning på allt från tomatplantor till gurkor, än om man hade planterat dem utomhus. Det finns dock vissa saker som är viktiga att tänka på när man odlar i växthus, för att växterna ska må så bra som möjligt och för att odlingen ska bli så effektiv som möjligt.

En sådan sak är att man bör börja odla redan i början av våren. Beroende på väderleken kan man börja så tidigt som i april – temperaturen håller sig oftast betydligt högre i växthuset än utomhus. När man är van vid att inte ha växthus kan man av vana vänta så sent som till maj eller juni innan man sätter plantorna, men med ett växthus betyder det bara att man missar en hel månad som kan användas till att låta plantorna gro.girl-1031540_960_720

Det man snart kommer att märka är att problemet med ett växthus inte är att få temperaturen tillräckligt hög – snarare det omvända. Det ideala är att hålla en temperatur under dagtid på mellan 18 och 20 grader, och runt 15 grader på natten. Om det är soligt kan dock temperaturen i ett växthus snabbt stiga till mer än 25 grader, vilket gör att man måste vidta åtgärder för att svalka luften inne i växthuset. Det är alltid bra att öppna luftluckorna då och då, men under varma dagar räcker det inte för att få ner temperaturen. Istället måste man skugga växthuset. Det kan antingen göras genom att man lägger på säckväv eller något annat täckande material, eller genom att man målar på skuggfärg. Skuggfärgen är en semipermanent lösning som sitter kvar så länge man vill – när man vill ta bort den är det bara att gnida bort den med en fuktad borste. Om du vill ha hjälp med att måla på skuggfärgen hittar du en målare i Stockholm på Vimalar.se. Om du är noga med skuggningen och vattnar och tar hand om växterna i växthuset kommer du att få en härlig skörd.

Related Posts

_

mts_newsonline