Anordna ett utespa i din trädgård

Att gå på spa är idag en aktivitet som många svenskar uppskattar, och allt fler unnar sig också att ta med sig spaupplevelsen hem, genom att till exempel skapa ett hemmaspa i badrummet eller genom att anordna ett utespa i sin trädgård.

När man talar om ett utespa menar man oftast en uppvärmd pool av något slag, till exempel en jacuzzi eller en badtunna. Fördelen med dessa pooler, jämfört med en traditionell, nergrävd pool, är framförallt att man kan använda dem året runt, eftersom de är uppvärmda och har sitt eget reningssystem. Dessutom kan man ta med sig en badtunna till sitt nya hus om man skulle flytta, vilket kan vara en stor fördel med tanke på att det är en relativt stor investering – en ny badtunna kostar vanligtvis 60 000 kronor eller mer.800px-paljuilua_1

Eftersom man således lägger ner en hel del pengar på sin badtunna är det viktigt att se till att man väljer en som man trivs med. Man bör till exempel alltid provsitta eller provligga i badtunnan innan man bestämmer sig. Ett bra sätt att spara pengar är att prova ut en modell man tycker om i butik, till exempel Nordpool utespa Sarek Black Edition, och sedan köpa den online, där priserna oftast är betydligt lägre.

Även efter att man har hittat rätt badtunna finns dock flera saker som är viktiga att tänka på när man anordnar sitt utespa. En av dem är till exempel placeringen av spabadet. Badet måste placeras på en yta som är helt plan, vilket oftast betyder på ett trädäck (till exempel en altan) eller på en stenlagd uteplats. Badtunnan kan inte placeras direkt på en gräsmatta. Förutom dessa rent praktiska förutsättningar för badtunnans placering bör man också tänka på att hitta en plats som ligger i lä, vilket är särskilt viktigt om man vill använda sin badtunna även på vintern när det blåser kallt. Det är självklart heller ingen nackdel om man hittar en plats med vacker utsikt, så att man kan sitta långa timmar i sitt nya spabad och filosofera – eller bara slappna av.

Förutom själva badtunnan kan det också vara trevligt med några andra detaljer för att verkligen få känslan av ett utespa, till exempel lite växtlighet i krukor eller planteringar runt badtunnan, och några sköna solstolar att torka i efter badet.

Related Posts

_

mts_newsonline