Mördarsniglar i trädgården

 

Mördarsniglar är vanliga i många trädgårdar, förmodligen lika vanliga som oönskade. De kan ställa till med oreda, är inte särskilt trevliga att se och dessutom svåra att bli av med. Men det finns hopp för den förtvivlade trädgårdsägaren! Här får du några tips att tänka på om du blivit drabbad.

1200px-Arion_vulgaris_3Man känner igen mördagssnigeln genom dess gråbruna till rödbruna färg, och längden kan uppgå till mer än 12 centimeter. Snigeln har mycket lätt att föröka sig. Den är hermafrodit, det vill säga tvåkönad, och kan fortplanta sig med sig själv om ingen annan individ finns tillgänglig. Den lägger dessutom väldigt många ägg och en enda snigel, eller till och med ett enda ägg, kan snabbt sprida sig och bli en fullstor population på en ny plats.

Att mördarsnigeln, eller den spanska skogssnigeln som är det riktiga namnet, är en oönskad gäst hos de flesta som den besöker råder det inga större tvivel om. Det finns dock flera tips på hur du kan bli av med mördarsniglarna som går till attack i din trädgård. Först och främst bör du se till att hålla ordning och reda i trädgården. Ju fler gömställen, desto lättare har de att söka skydd. Dessutom kan en illa skött kompost och fallfrukt ge onödigt mycket mat åt de små snyltarna. Se alltså till att städa och rensa regelbundet i trädgården. Som bonus får du en fin och välskött gård!

Spanish slug on a way with many small stones (Arion vulgaris)

Det finns vissa tider på dygnet som det är bäst att ta upp kriget mot gynnarna. Framför allt tidig morgon och sen kväll är sniglarna som mest aktiva och det är då man ska passa på att samla in dem eller jobba med bekämpningen. Det finns olika bekämpningsmedel och fällor, exempelvis ölfällor, som man kan använda sig av om man inte vill avliva dem direkt. Annars är det förmodligen mest effektivt att klippa av huvudet på dem. Man bör tänka på att sniglar är kannibaler så om man låter de döda sniglarna ligga kvar kommer det att dra till sig fler sniglar. Det mesta arbetet bör man göra tidigt på våren innan ungsniglarna har kommit igång med att lägga ägg.

Related Posts

_

mts_newsonline