Tre trädgårdstips för en gammal trädgård

Det är något speciellt med en gammal trädgård med fruktträd, bärbuskar och en egen historia – och mycket arbete. Att ta över en övervuxen trädgård, och att lyckats skapa något eget av den, är en utmaning – att behålla själen, men samtidigt ge den nytt liv.

1# Grunden

Oavsett om det handlar om hus eller trädgård är grunden det viktigaste. Grunden i en trädgård är vanligtvis gräsmattan som ofta redan finns – i någon slags tappning. Det är svårt att skapa en fin trädgård om gräsmattan inte är skött, om den är svårtklippt med onödiga rötter, stenar som sticker upp och olika håligheter. Innan du gör något praktiskt, bör du med papper och penna rita upp din drömträdgård. Planera så att den blir lätt att klippa. Försök att behålla så mycket av den gamla trädgården som möjligt – det ger en charm till både hus och trädgård som inte kan planeras fram – men var samtidigt praktisk. Det är klokt att glesa ut bland bärbuskar så att du enkelt kommer emellan med gräsklipparen – och inte bara med den smala gräsklipparen, utan med alla gräsklippare. Om gräsmattan är mycket gropig kan du behöva göra den mer plan med en traktor, detsamma gäller om du vill bygga en altan eller fixa ett stenparti. Du hittar en bra traktor hos Kellfri.se, som har allt du behöver för att anlägga en snygg trädgård. Du kan gärna lämna lite ”äng” i trädgården, så att humlor och bin garanterat får den nektar som de behöver. Vi är beroende av de små surrande djuren.

2# Buskar och träd

När grunden är klar är det dags att arbeta med träd och buskar. Om det finns en gammal berså i trädgården kan det vara roligt att ”plocka fram” den: rensa upp inne i bersån, lägga stengolv, men också se över buskarna. Om det redan finns fruktträd bör du låta dem vara, då det tar lång tid innan ett fruktträd verkligen ger frukt. Om du däremot köper nya sorters fruktträd måste du se till att trädet kan pollineras: antingen om en granne har samma sorts träd, trädet är självpollinerande eller så behöver du köpa två stycken.

3# Blommorna

För många är blommorna, att anlägga rabatter och plantera rosenbuskar, det roligaste. Om sommarens nöje är att fixa med blommorna, kommer inte ogräset bekomma dig så mycket. Men, om du inte är förtjust i att rensa ogräs kan du planerar blommor utifrån det. Ett tips är att ha mycket märktäckande växter i rabatten, som smultron, rosenplister eller jättedaggkåpa. De håller undan ogräset och det enda som du behöver göra är att se till att dina blommor får lagom markyta.

Det är vackert att anlägga en liten damm eller likande i trädgården. Oavsett om du har en riktig damm eller inte, är det bra att ställa ut vattenbad till fåglar, bin och fjärilar. Plantera gärna blommor runt vattenbadet, så har du en vacker blomö i trädgården.

Related Posts

_

mts_newsonline