Trädgårdsskötsel

En prunkande trädgård är mångas dröm och trädgårdsskötsel är ett stort intresse för många. Trädgårdsskötsel innebär inte bara plantering och vattning utan kan även vara ett tungt arbete. Bakom den perfekta trädgården döljer sig otaliga arbetstimmar med grävning, vattning, rensning och klippning.

Oavsett om din trädgård har prydliga grusgångar och välansade rabatter eller består av en mer vildvuxen blomsteräng så kräver den skötsel och städning. Låter du redskap och möbler stå ute i ur och skur blir de snart fula. Rishögar och komposthögar behöver tas omhand. Om du ska sälja ditt hus med trädgård kan det vara en god idé att anlita ett företag som hjälper dig att snygga till både inomhus och utomhus. En firma som är specialiserad på flyttstäd såsom Flyttstädning Kalmar kan hjälpa dig att städa altaner och gångar samt mycket mer. Städning både inomhus och utomhus gör att huset ser mer inbjudande och intressant ut för en potentiell köpare.

Genom att ta hjälp med den tråkiga städningen av tomten får du mer tid över till att göra det njutningsfulla trädgårdsarbetet som att plantera blommor och sitta en stund i solen med en kopp kaffe. Ska du flytta har du dessutom säkert en hel del annat att förbereda förutom att skura trädgårdsmöbler.

Även om de flesta trädgårdar kräver arbete finns det en del smarta val du kan göra för att få en mer lättskött trädgård. Välj tåliga buskar och perenner som inte behöver vattnas när de har etablerat sig. Stenpartier eller ängspartier kräver inte lika mycket skötsel som en gräsmatta som måste klippas varje vecka eller en rabatt som kräver ogräsrensning. Ta reda på vilken växtzon som din trädgård ligger i och välj växter som tål den. De flesta trädgårdhandlare kan hjälpa dig med dina frågor. Det finns även lokala trädgårdföreningar som du kan hitta via Riksförbundet Svensk Trädgårds webbplats.

Det lönar sig att vara noggrann vid planeringen av en trädgård. Speciellt jorden är viktig när du ska plantera. Om jorden är bra kommer växten att klara sig bra utan mycket skötsel. Det finns ett uttryck som säger att det är jorden vi odlar. En kompakt, hård och näringsfattig jord gör att även den tåligaste plantan kommer att vissna bort. Satsa därför på att förbereda jorden noggrant innan du ska plantera och ta reda på vad för slags jord som den aktuella växten behöver. Vissa växter trivs i tung lerjord medan andra föredrar väldränerad sandjord.

Tänk på att trädgårdsskötsel ska vara en skön avkoppling och inte bli ytterligare ett stressmoment i livet. Vill du endast påta i jorden då och då så räcker det med en mindre rabatt och några små buskar som knappt kräver någon skötsel. Bärbuskar är en favorit hos många och kräver lite skötsel och ger dessutom goda bär att äta.

Related Posts

_

mts_newsonline