Odla dina egna grödor i trädgården

 

En trädgård kan vara vacker att se på och samtidigt skänka återhämtning och en stunds avkoppling. Man kan även använda sin gård till att odla, både för nöjes skull och till nytta. Egenodlade frukter och grönsaker är både godare och sundare eftersom du får livsmedel utan bekämpningsmedel och andra gifter. Det är förstås även mer ekonomiskt och gynnar miljön!

home grown courgettes from above. Rustic imperfect, marks, dirt etc

Alltfler upptäcker fördelarna och glädjen med att odla en del av sin mat själv. Det är även ett utmärkt tillfälle till en gemensam aktivitet för hela familjen, där man kan rensa, sortera och plocka den färdiga frukten eller grönsaken i trädgården, trädgårdslandet eller i sitt växthus . Livsmedel som är lätta att odla är exempelvis basvaror som rotfrukter, potatis och lök. Potatis tillhör en av de mest besprutade grödorna i butik och därför kan det vara värt att odla själv. Det är dock svårt att lagra stora mängder under en längre tid på grund av platsbrist samt risken att de ska hinna bli dåliga. Ärtor och bönor är andra enkla livsmedel som dessutom kan torkas för att hålla längre. En mycket uppskattad och lättodlad grönsak är zucchini! Den är så gott som självgående när man väl har sått fröet, och det ger mycket avkastning. Grönkål är en annan god, näringsrik och tacksam gröda att odla.

Förutom frukt och grönsaker kan man gärna odla örter och kryddor. De tilltalande dofterna från örtagården är underbara och att få smaksätta sin mat med egenodlade smaker ger en tillfredsställelse för både själen och plånboken. Dessutom slipper man alla giftiga tillsatser. Så snart man fått igång sin odling av örter kan man med fördel ge bort några frön från sin trädgård till någon annan som kan få upp intresset.

Organic vegetables. Healthy food. Fresh organic carrots in farmers hands

Det viktigaste att tänka på när man odlar själv är att man ska ha tålamod. Det tar tid att få riktigt bra snurr på sin odling. Man får heller inte ge upp de perioder som det inte händer mycket eller grödorna vissnar. Ju mer man odlar och grejar, desto mer lär man sig. Med kunskapen brukar även intresset växa sig ännu starkare.

Related Posts

_

mts_newsonline