Hönor i trädgården

Att ha några hönor springandes hemma i trädgården är något av en dröm för många. Bor man på landet är detta ett lätt sätt addera lite extra liv till sin närmiljö samtidigt som man gör sig självförsörjande på ett viktigt livsmedel. Men höns kan även passa in i en helt vanlig villaträdgård om du bara tar hand om dem på ett bra sätt och ser till så att grannarna inte störs. Här går vi igenom några av fördelarna med höns och vad du bör tänka på innan du skaffar egna.

Fördelar med att ha höns

Det finns de som konstruerar medeltida vapen i sin trädgård för att få en känsla av historiens vingslag. Ett betydligt enklare sätt att återskapa en del av en autentisk och mycket gammal livsstil är att skaffa några höns. De bidrar helt enkelt med en speciell atmosfär som är svår att slå. En annan, uppenbar, fördel är de färska ekoägg man nästan kan räkna med när man har höns. Klassiska rätter som pannkakor, sockerkaka och bearnaisesås kommer att smaka bättre och vara roligare att laga med alldeles egna ägg. Höns gör även stor nytta som jordförbättrare, spillningen är helt enkelt gödsel av högsta klass.

Tänk på detta innan du skaffar höns

Många tror att man måste söka tillstånd för att få ha höns hemma men om det är så eller inte beror på i vilken kommun du bor. Bestämmelserna kan alltså se lite olika ut. Höns behöver en inhägnad, i alla fall om du bor i tättbebyggt område. I den ska det finnas möjlighet för hönsen att vila och söka skydd vid dåligt väder. Du kan ge hönsen matavfall från hushållet men det är bra att komplettera med torrfoder som har rätt näringssammansättning. Höns rymmer gärna när de blir skrämda eller i samband med att de ruvar för att få kycklingar. Du bör ha en plan för vad ska göra med eventuell tuppkycklingar eftersom tuppar gärna slåss med varandra.

Related Posts

_

mts_newsonline